Hólabda

2014.12.28 11:38

Hólabda

Ez a süti nemcsak hólabda, hanem kozáksapka néven is ismert. És elég sok féle képen készül. Van, aki a tetejét csokoládéval keni le, van, aki egyáltalán nem keni és le és van, aki olyan elvetemült, mint én hogy körben bekrémezi, és úgy forgatja kókuszba. Jelzem, szerintem ez a nehezebb. Illetve nem is nehezebb, inkább csak bosszantó, hogy minden krémes lesz. De hát a végeredményért mindent. Illetve a tészta sem mindenhol ugyanaz én kétféle tésztával készítem, de ezt is van, aki csak az egyikkel süti meg. Én ezt a receptet még tini koromban kaptam így. Ki tudja, lehet akkoriban még nem volt valóban a tetején csoki, de aztán valaki becsokizta és már úgy ment tovább….. De a lényeg, én azt írom, le, ahogy nálam készül, én megmaradok a csoki mentes verziónál. Ha valaki nem szeretne leeső végeket, akkor ne kör alakúra szaggassa, hanem kockákat is lehet készíteni belőle. 31*31 cm-es tepsiben sütöttem a lapokat 5 cm-esre szaggattam ki őket és 31 db hólabdám lett ebből az adagból. 

 

Hozzávalók:

Fehér tésztához:

6 db tojás, 30 dkg porcukor, 6 evőkanál forró víz, 13 dkg liszt, 1 csomag sütőpor

Kakaós tésztához:

6 db tojás, 30 dkg porcukor, 6 evőkanál forró víz, 13 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó (20 g)

Krémhez:

3 dl tej, 3 evőkanál (70g) liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor,

A hempergetéshez:

30 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

6 db tojássárgáját, 30 dkg porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a forró vizet, 

jól kikeverjük, hozzáadjuk a 13 dkg lisztet, a sütőport, összekeverjük. 

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt is hozzáadjuk, 

jól összeforgatjuk. 

Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük. 

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig (tűpróbáig) sütjük.

Amíg sül az egyik lap elkészítjük a kakaósat is. Elkészíteni ugyanaz, mint az előzőt, csak kerül bele kakaópor, amit a liszttel összekevertünk. 

Ezt szintén megsütjük. 

Hagyjuk a lapokat meghűlni, 

majd kiszaggatjuk őket.

Elkészítjük a krémet is. A tejet a liszttel sűrűre főzzük. 

Míg kihűl, a vajat a cukorral habosra keverjük, 

és a kihűlt krémmel kikeverjük.

1 barna és 1 sárga tésztát összeragasztunk a krémmel, 

kívül az oldalát is bekrémezzük és kókuszban meghempergetjük.

Lehet úgy is, hogy az alját nem krémezzük be, ez opcionális, ki hogyan szereti. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.