Joghurtos Riegel

2014.04.19 11:05

Joghurtos Riegel

Ez az egyik kedvenc pék sütim, nagyon szeretem, ami nem tömör é barna, magvas kifli, zsömle….   Ez okozta a legnagyobb kihívást, mit is kezdjek a Katafakanala és a Batha-Porta rendezésében az 5 féle magőrlemény közül a szőlőmag őrleménnyel. Végül erre esett a választás. Nem is egyszer készült, mert egyrészt az elsőnél pont a joghurtot hagytam ki belőle, mikor kész lettek akkor esett csak le, hogy az ott maradt a pulton. És meg kellett találnom a megfelelő liszt keveréket, amitől finom laza szerkezete marad.

A páromnak annyira ízlett, hogy az ünnepek után kenyér helyett most ezt kell, süssek több adaggal, hogy elvigye magával. Az öregtésztát az kézműves kenyerem tésztája alapján készítettem itt is. Ebből az öregtészta mennyiségből 15-16 dkg lesz. A pék sütiből pedig 6 db lesz.

Hozzávalók:

Az öregtésztához előző este:

100 g liszt, 2 dkg élesztő por, 80 ml víz

A tésztához:

A kész öregtészta, amit előző este elkészítettünk, 200 g liszt, 50 g tönkölyliszt, 50 g szőlőmag őrlemény, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 dkg élesztő, 70 g natúr joghurt, 90 ml víz

Elkésztés:

Előző este egy tálban összekeverjük az öregtészta hozzávalóit, 

és estére a pulton hagyjuk állni. Én egy kelesztő tálba szoktam hagyni, aminek a tetejét nem zárom rá, csak ráteszem. De aki jobban érzi magát tőle, ha az öregtésztát összekeverjük, 2 órát a pulton kell hagyni, majd akár a hűtőben lehet reggelig pihentetni. Én nem szoktam úgy csak akkor, ha az egész nagy mennyiséget készítem, amit aztán a hűtőben tárolok 2 hétig, és abból csípem le, amikor sütök a megfelelő mennyiséget. Itt vettem le az adagot, hogy aki nem akar nagy adagot a hűtőben tárolni, annak ez egyszerűbb. Így néz ki reggel: 

Reggel az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az öregtésztánkat is,

 és jól kidagasszuk. 

Majd letakarjuk, és meleg helyre tesszük, kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és elvágjuk 6 felé. 

Kevés vízzel megkenjük, és aki szereti, megszórhatja magkeverékkel. 

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 

és 30 percig letakarva hagyjuk picit kelni. Majd a 30 perc elteltével, 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Ez volt az utolsó recept a magőrlemények teszteléséből, de nem utoljára fogom használni. A szőlőmag liszt volt, ami a legnagyobb fejtörést okozta mit is kezdjek vele, hiába olvastam utána a sok jó tulajdonságának, nehezen szültem meg mire használjam. De az egyik nagy kedvenc marad, amit eztán is fogok használni.

Ezeket a magliszteket itt tudjátok beszerezni: http://www.orsegimagolaj.hu/webshop/magliszt

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.