Business coach, coaching – miért van erre szükségünk?

A céges „edző” vagy népszerűbb nevén: business coach, segítséget nyújt és irányítja a tulajdonosokat egy vállalkozás vezetésében, segítve nekik a vállalkozás jövőképének kialakításában és azt, hogy ez hogyan illeszkedik a személyes céljaikhoz. Egyszerűbben fogalmazva a cégen belüli vezetőképzésről van szó. A coaching folyamata alatt az edzést és a mentorálást néha összetéveszthetik, a legnagyobb különbség az, hogy a mentor a tanácsadásra összpontosít, míg a coach segítséget nyújt a tulajdonosnak a célok megtervezésében, és elszámoltathatóvá teszi őket a siker elérése érdekében. Az üzleti coachok ráadásul megtámadható terveket készíthetnek egy adott vállalkozás kapcsán.

Business coaching, mitől más, mint a coaching?

Ahogyan a nevében is benne ez üzleti tanácsadás, amely segít megtervezni és rangsorolni azokat a célokat és stratégiákat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy adott vállalkozás – és nem személy –  a célhoz közelebb haladjon. Az üzleti coach rendszeresen – akár hetente, akár havonta – találkozik a vállalkozás tulajdonosával, hogy nyomon követhesse őket az elmúlt coaching ülés során vállalt kötelezettségekkel. Az ilyen „edzők” több éves vállalati tapasztalattal rendelkeznek. Segítenek a tulajdonosoknak kitalálni, mi a céljaik, és létrehoznak egy ütemtervet, hogy elérjék őket. A vállalati szemléletük segíthet a tulajdonosoknak megérteni, mely elemek csak tenni valók és melyek hosszú távú célok.

A business coach szerepe a vállalkozás életében

Az üzleti tanácsadás fontos és egyben kritikus eleme a tulajdonosok elszámolhatósága. Ahogy egy futball mérkőzésnél az edző csak tanácsol és nem végzi el a focisták feladatát, itt sem a coach dolgozik a cégvezető helyett. Vagyis az elérendő célokat segít meghatározni mindig a cég vezetőivel vagy tulajdonosaival, és adott projekt idején beszámoltatja őket vagy segít a további vállalások elérésében. Nem a cégvezetők helyett dolgozik, aki erre számít ne vegyen részt coaching-ban. A coaching jelentőségét annak köszönheti, hogy a coach nem szakmai segítségével befolyásolja a vállalkozás vezetőit, ellenkezőleg, segít nekik a vállalkozás sikerességének a megvalósításában oly módon, hogy kijelöli azt az utat, amelyen a cég elindulhat. Ezért is fontos, hogy a coaching kapcsán a résztvevők számát minimalizáljuk és minden esetben cégre szabott tanácsadás történjen.