Csíkos kalács

Még évekkel ezelőtt találtam a receptet egy női társalgóban, és hát nagyon örültem neki, mert mi igen szeretjük a kalácsot akár simán egy pohár finom kakaóval, akár lekvárosan, vacsorára, vagy reggelire.  Tényleg nagyon finom laza szerkezetű, és olcsóbb, is mint a bolti társai. Az eredeti receptben a liszt úgy állt össze, hogy 40 dkg a finomliszt, és 20 dkg a rétesliszt, én ezen változtattam, mert réteslisztem max akkor van otthon ha rétest szeretnék sütni, ritkán használom azon kívül. Ha valaki szereti, lehet mazsolát beletenni, és a citrom reszelt héja is elhagyható, de szerintem nagyon kellemes ízt ad hozzá.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009357-edc13ef2af/mini-DSC05272.JPG

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl joghurt, 1 db tojás, 5 dkg olvasztott rama, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz

A kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott ramat, joghurtot, csipet sót, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és felfuttatott élesztőt is jól összegyúrjuk, kidagasszuk.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009358-ee974f27f3/mini-DSC05220.JPG

Majd kétfelé osztjuk.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009359-89e278d541/mini-DSC05234.JPG

A kakaót a vízzel elkeverjük, és az egyik tésztához adjuk, ezt is jól összegyúrjuk.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009360-a325ca41f9/mini-DSC05235.JPG
http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009361-b348cb59bc/mini-DSC05236.JPG

Tiszta konyharuhával letakarjuk,

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009362-0bcd00db7e/mini-DSC05237.JPG

meleg helyre téve egy óra alatt duplájára kelesztjük. 

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009363-4c5124f613/mini-DSC05238.JPG

Lisztezett deszkán mind a két tésztát elfelezzük.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009364-5801459e83/mini-DSC05240.JPG

Egyforma lapokat nyújtunk belőle, majd a fehéret alulra tesszük,

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009365-262da2820e/mini-DSC05242.JPG

ráfektetjük a kakaóst és szorosan feltekerjük.

http://web.archive.org/web/20160202174813im_/http:/files.amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/200009366-b6c0fbbf32/mini-DSC05244.JPG

Beletesszük a formánkba,

és még 30 percig letakarva kelesztjük.

Kis tálba tojást villával felverjük, majd megkenjük a kalácsot.

160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan pirulna, a teteje egy alufóliát tegyünk rá, és úgy süssük tovább, kell neki az a 40 perc, hogy a belseje is megsüljön. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.