Túrós pite

A túrós pite recept nálam kérésre íródott, valahogy eddig pitében csak a mákos és almás létezett nálunk. Így a mákos pite tésztája kombinálva lett a kedvenc túrótöltelékemmel és lett ez az elképesztően finom sütemény, nem is tudom eddig miért nem gondoltam rá. Egy biztos folyamatos vendég lesz nálunk, mivel a túrós dolgokat mi nagyon szeretjük. Ez a sütemény nálam 20x 30 cm-es tepsiben készül. Itt Németországban nem olyan a túró, mint otthon így mindig orosz boltban vagy lengyel árusnál tudtam olyat venni, mint az otthoni. De ma rájöttünk, hogy a „Schicht Käse” hasonló a mi túrónkhoz és szinte minden üzletben van, csak az írót kell leönteni róla illetve kevesebb tejfölt vesz fel, vagy azt akár el is lehet hagyni ilyenkor.

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 db tojás sárgája, 18 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, ½ citrom reszelt héja,  liszt minőségétől függően 1-2 evőkanál tejföl. (nekem mindig elég volt 1 evőkanálnyi)

Töltelékhez:

1 kg túró, 20 dkg cukor, 10 dkg búzadara, 10 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja

Tetejére:

1 db tojás fehérje

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a vajat, majd összemorzsoljuk őket. 

Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, 

és puha tésztává gyúrjuk össze, amit a hűtőbe teszünk pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük. (ez kb 5 -10 perc)

A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, búzadarát, mazsolát, tejfölt és a citrom reszelt héját,

 majd alaposan összekeverjük.

Egy tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát 2 felé osztjuk és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük. 

(nálam:20×33 cm-es) Rátesszük a túrótölteléket, elkenjük, 

majd befedünk a másik kinyújtott lappal. 

Villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével megkenjük.

180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan megsült e.